Kuva #4: Accepted!?!

Avasin juuri sähköpostini ja tuoreimmaan postin otsikkona oli: “Congratulations!! Your image was uploaded!” ja lähettäjänä airliners.net. Ei kai nyt sentään? Joko kuva #4 on mennyt läpi, tai sitten kyseessä on julma pila. Minun onneksini kyseessä ehka-aito acceptance posti!

Tässä sitä nyt sitten ollaan. Koneiden kuvaamisen aloitin kesäkuun puolessavälissä ja täytyy sanoa, että pääsin tavoitteeseni yli vuoden nopeammin, kuin osasin aavistaa. On kuitenkin hyvä mainita, että alla oleva kuva on otettu lainalinssillä, eli täysin omin varustein en ole vielä kuvaa saanut hyväksytysti läpi 🙂

Sitten itse kuvan kimppuun!

Kuva #4

Kohde: Norwegian, LN-DYN, Boeing 737-800

Aika ja paikka: 13.7.2012, EFHK 22R

My very first accepted photo!

Kuvan info: Canon 550D | Sigma 50-500mm @ 191mm | 1/1250s | f8.0 | ISO320

Mitkä olivat avainasiat, jotka johtivat valittuun kuvaan? Kaunis päivä, lyhyt valotusaika ja kallis lainaputki 🙂 Valo oli siis riittävästi, jotta pysyin kuvaamaan lyhyellä valoitusajalle. Se tuli tarpeen, koska lainassa ollut Bigma oli vanhempaa versiota, jossa ei ole kuvan-vakainta.

Tässä vielä itselle muistiinpanona, millä kokoonpanolla saavutin ensimmäisen hyväksyntäni: Canon 550D, Sigma 50-500mm, Lightroom 3, PSE 9 ja MacBook Air 13″. Nyt on hieno olo, ei käy kieltäminen! Tästä saa puhtia käymään läpi 1000+ kuvaa, jotka odottavat karsintaa ja editointia 🙂

 

Kuva #3: Rejected

Aikaisemmin ehdin esitellä kuvan #3, josta itsellä oli kovat odotukset. Kohteena oli Flybe:n OH-ATL.  Kuvauspäivänä oli valo kohdallaan ja käytössä kunnon lasi (toki lainattu sellainen). Ajattelin, että nyt pitäisi osua palaset kohdalleen.

Tällä kertaa ei kuitenkaan pätenyt sanonta “third time lucky” 🙂 Pidemmittä puheittaa, hyväksyttäväksi lähtenyt kuva ja hylkäyksen syyt.

Rejected: grainy soft

Kuvan tarkemmat tiedot: Canon 550D | Sigma 50-500mm @ 313mm | 1/250s | f8.0 | ISO100

Tällä kertaa hylkäyksen syy oli grainy + soft.

Nyt kun kuvaa katsoo tarkemmin, niin kyllähän se on tärähtänyt. Olin valinnut valoitusajaksi 1/250s, jotta propelleissä säilyisi liike. Suunnitelma sinällään toimi hyvin, mutta Sigman miehekäs 1.6kg paino oli liikaa moiseen painoon tottumattoman kuvaajan selälle 🙂 Tuloksena tärähtänyt kuva ja soft hylkäys.

Toinen hylkäyksen syy oli grainy. Uskoisin tämän johtuneen siitä, että olen yrittänyt terävöittää tärähtänyttä kuvaa. Taisin muös vahingossa terävöittää pilvetöntä taivasta, joka on omiaan lisäämään rakeisuutta taivaaseen.

Ei pidä jäädä paikalleen, vaan uutta kuvaa arvioitavaksi!

Kaikkea pitää kokeilla…

…joten miksipä ei myös mustavalkoista:

Tarkoitus oli kokeilla, minkälaista jälkeä Lightroom 4:llä saa aikaan, kun alkaa oikein kunnolla säätämään 🙂

Kuva #3: for review

Noniin! Kolmas kerta toden sanoo? Voihan sitä aina toivoa 🙂

Kyseessä on lainaputkella (Sigma 50-500mm) napattu räpsy. Ehdin vain tunnin verran käydä töiden jälkeen kuvaamassa, mutta valo oli kyllä kuvaamiseen sopiva.

Aikaisemmista kuvista poiketen, tämä tuli otettua normaalia hitaammalla valoitusajalla, jotta propelleihin jää edes vähän liikettä. Tässä kuvan tiedot:

Kuva #3

Paikka: EFHK, 22R

Pvm: 13.7.2012

Kohde: OH-ATL, Flybe, ATR-72

Kalusto: 550D, Sigma 50-500mm

Asetukset: 1/250, f8.0, ISO 100, 313mm

 

Kun itse vertaan kuviin 1 ja 2, niin onhan tässä paljon mukavampi valo 🙂 Omalla putkella ei myöskään olisi saanut näin tiukkaa cropia. Myöskin Bigman terävyys yllätti. Kuvan jälkikäsittelyyn meni arviolta puolet siitä ajasta, mitä käysin edellisiin kuviin.

Katsotaan miten käy!

Sigma 50-500mm lainassa

Pääsin kokeilemaan Bigmaa pari viikkoa sitten. Kyseessä oli Bigman vanha versio ilman kuvan vakainta.

Ensivaikutelma: ISO ja painava 🙂 Oman kaluston pisintä päätä edustaa Canonin 55-250mm, joten aika paljon oli totuttelemista, varsinkin kun ajattelin kuvata käsivaralta.

Päälimmäisenä jäi mieleen monipuolisuus. Kertaakaan ei tuntunut siltä, että putkesta loppuisi mitta kesken. Kun kuvia pääsi tutkimaan koneella, niin selvisi, että minun taidoille, millejä oli jopa liikaa. Suttua tuli heti, jos millit ylitti 350mm. Joko en itse saanut pidettyä kameraa paikallaan, tai sitten alkoi kuvaan kertyä lämpöväreilyä siinä määrin, että kuvia ei voinut käyttää.

Putken julmettu paino tuntui valehtelematta luissa ja ytimissä! Tunnin verran kokeilin kuvata käsivaralta mutta sen jälkeen oli pakko ottaa monopod käyttöön. Selkä ei vaan enää kestänyt 🙂

Täytyy kuitenkin heti perään mainita, että linssi oli mukava tuttavuus. Piirto huomattavasti omaa Canonia tarkempi ja paremmin toimiva auto focus takasi sen, että “käyttökelpoisten” kuvien määrä kasvoi huomattavasti.

Yhteenveto: Äärimmäisen monipuolinen linssi suhteellisen hyvällä piirrolla. Kevyempi voisi toki olla.

Päälimmäisenä jäi mieleen, että 50-400mm linssi olisi omaan käyttööni optimaalinen. Anywhoo, seuraavaksi olisi tarkoitus laittaa uusia kuvia arvioitavaksi ja nämä kuvat on napsittu Bigmalla.

Kuva #2 tulos: Rejected

Hylkäysten linjalla jatketaan, mutta jälleen tuli opittua uutta! Aikaisemmassa postissa, olin veikannut, että kuva hylätään liiallisen terävöittämisen vuoksi. Mitenkäs kävikään?

Tässä ensin kuva, jonka olin lähettänyt arvioitavaksi:

Kuva #2

Paikka: EFHK (Helsinki-Vantaa) 22R

Kone: TAP Portugal, A320, CS-TNG

Sitten arvio kuvasta: “soft centered”

OK, eli oma arvio ei voinnut pahemmin mennä pieleen 🙂 Kuva on sittenkin liian pehmeä. Live and learn!

Toinen hylkäyksen peruste oli “centered”, eli koneen pitäisi olla kuva keskiosassa, jos kuvasta ei löydy motiivia erilaiseen rajaukseen. Horisontti ja takana oleva halli eivät olleet siis hyvä valinta.

Miten homma jatkuu

Nyt on airliners.net upload-jono tyhjänä, joten seuraavan kahden kuvan metsästys on alkanut. Viikonloppuna minulla oli työpaikalta lainassa Sigman 50-500mm töötti. Aikamoinen ero omaan 55-250mm putkeen. Asiasta vielä oma posti tulossa!

Kuva #1 tulos: Rejected

Noniin, homma on pyörähtänyt käyntiin! 3.7.2012 latasin 2 kuvaa arvioitavaksi airliners.net:n puolelle.

Ensimmäinen näistä kuvista on nyt tullut hylättynä takaisin. Kyseessä siis ensimmäinen mahdollisuus oppia, mihin asioihin pitää keskittyä paremmin.

Ensin kuvan tiedot ja sitten meriselitykset.

Kuva #1

Kohde: Blue1, Boeing 717, OH-BLO

Paikka: EFHK (Helsinki-Vantaa), 22R

Kalusta: 550d, Canon 55-250mm

 

Hylkäyksen syyt

Ensin vertailun vuoksi, omat ajatukseni, kun mietin, minkä vuoksi kuva voitaisiin hylätä: liian tumma, liian kuvattu kone, ei tarpeeksi terävä, liian “busy background”

Kuva ei läpäissyt seulaa seuraavista syistä: “motive for clipped stabilizer, too much space on right edge motiv oversharpened centered”

Tässä litanja pilkottuna, kuten sen itse ymmärrän ohjeita lukemalla:

“motive for clipped stabilizer, too much space on right edge motiv”  tämä kuuluu virhe-kategoriaan Motive. Kuvaa ei olisi saanut rajata vasemmasta reunasta niin tiukasti, että osa koneesta tippuu pois. Myöskin oikeaan laitaan on jätetty enemmän tilaa, kuin olisi ollut tarpeen.

Mitä motive osuus opetti minulle? Olen aikaisemmin tottunut rajaamaan pelkästään sen mukaan, mikä näyttää silmään kiinnostavalta. Haluan että kuva kertoo tarinan. Olin jättänyt kuvan oikeaan laitaan tilaa, jotta koneella on “paikka mihin mennä”. Nyt tiedän, että koneen on hyvä näkyä kokonaisuudessaan ja kone on paras sijoittaa kuvan keskiosaan (jos kuva ei muuta asemointia vaadi).

Seuraava virhe oli “oversharpened” Kuva oli (mielestäni) aika pehmeä lähtötilanteessa. Yritin sitä varovaisesti terävöittää. Olin henkisesti valmistunut saamaan virheen “soft”, mutta sainkin toisen ääripään 🙂 Jo tässä vaiheessa tiedän, että kuva #2 ei tule menemään läpi, koska siitä antaisin itsekin oversharpened hylkäyksen.

Mitä opittiin? Omat silmät eivät vielä osaa erottaa, milloin  terävöitys on mennyt yli. Pitää tutkia myös missä vaiheessa terävöitys menee yli. Kamerassa, editoidessa vaiko kuvaa pienennyksen yhteydessä?

Viimeinen kuvaan liittyvä virhe oli “centered”. Itse tulkitsen, että ongelmat on jo kuvattu motive osuudessa. Kone ei ole kuvan keskiosassa, vaikka se olisi mahdollista.

 Mitä seuraavaksi?

Minulla saa olla max 2 kuvaa kerrallaan review jonossa odottamassa arviointia. Kuva #1 oli jonossa 10 päivää, joten nyt olisi tarpeen löytää kuva, joka olisi omasta mielestäni sopiva kokelas airliners.net:iin julkaistavaksi. Tämän lisäksi uskon, että kuva #2 saa tuomionsa viimeistään viikonlopun jälkeen. Silloin viimeistään uusi päivitys.

Jokainen matka alkaa ensimmäisestä askeleesta…

… mutta mikä on tämän matkan kohde?

Olen ollut aina kiinnostunut kaikesta ilmailuun liittyvästä ja vanhemmalla iällä olen alkanut kiinnostua myös valokuvauksesta. Kävimme  kesäkuussa, vaimoni kanssa, Helsinki-Vantaalla kääntymässä uudella näköalaterassilla. Mukana oli varmuuden vuoksi kamera, jos vaikka näkisi jotain kuvaamisen arvoista. Noh, niinhän siinä kävi, että koneiden kuvaaminen yhdisti kaksi itselleni mieluisaa harrastusta ja koukussa ollaan 🙂

En ole koskaan osannut harrastaa mitään, pelkästään harrastamisen ilosta ja tämänkin orastavan harrastuksen osalta näyttää käyvän samoin… Harrastuksen pitää tarjota haasteita ja kehitys pitää olla jotenkin mitattaviaa. Siitä päästäänkin nykytilaan:

Matka on alkanut ja matkan kohteena on airliners.net. Kyseinen sivusto pitää sisällään valtavan määrän upeita valokuvia.  Jos olen oikein ymmärtänyt, niin kuvan saaminen esille sivustolle, ei ole helppo temppu. Omana tavoitteena on käydä vapaa-ajalla kuvaamassa koneita, kehittää taitoja kuvaajana ja editoinnin saralla. Kaikkea tämän päätteeksi, the ultimate goal, olisi saada oma kuva julkaistuksi airliners.net:iin.

Muutaman ottamani kuvan, olen jo uskaltanut julkaista Flight forum valokuvauspalstalla. Kyseisellä foorumilla tuntuu olevan mukava sekoitus äärimmäisen kokeneita, pidempään harrastaneita ja harrastuksen vasta aloittaneita. Tämä foorumi on toiminut alkumetreilläni tiedon lähteenä ja innoittajana.

Miksi blogi aiheesta?

Blogin tarkoitus on itselleni on kaksijakoinen:

  1. Toimia päiväkirjana, josta toivon näkyvän, miten ottamani kuvat ovat muuttuneet ajan mittaan.
  2. Tarjota tietoa, minkälaisiin kuoppiin voi matkalla törmätä, jotta muiden ei tarvitse toistaa tekemiäni virheitä.

Mitä seuraavaksi tulossa?

Olen lähettänyt 2 ensimmäistä kuvaani hyväksyttäväksi. Olen äärimmisen varma, että nämä kuvat eivät läpäise tarkastajien seulaa. Luvassa onkin siis lähettämieni kuvien esittelyä ja kootut meriselitykset, miksi kuvat eivät menneet läpi :-).

Millä kalustolla lähdettiin liikenteeseen?

Jalona tavoitteena olisi saada kuvani hyväksyttyä nykyisellä, vaatimattomalla kalustollani. On mukava nähdä, kuinka paljon kalusto ehtii muuttua, kun aika menee eteenpäin. Anywhoo, näillä potkaistiin homma käyntiin:

Rungot:

  • Canon 550d
Lasit:
  • Canon 55-250mm kit linssi
  • Canon 50mm 1.8
  • Tamron 17-50mm 2.8

Muokkaus:

  • Lightroom 3 (Lightroom 4 päivitys jo tilattuna)
  • Photoshop Elements 9
  • Gimp
  • MacBook Air 13″

Nyt ei muuta, kuin rohkeasti kohti ensimmäistä hylkäystä!